Monday, February 7, 2011

Kamu kenal Gitar kamu?

A) Mengenali Gitar: secara ringkas, lazimnya di buat dr kayu, antaranya spt;
-Maple: warna terang, utk body, neck n fretbod; sound agak terang dan garang melenting.
-Mahogany: utk body n neck; slalunya warm n produce sustain yg baik; kebanyakan Gibson.
-Rosewood: jenis berat, slalu d pakai utk fretbod; sound dia warm n romantikus.
-Ebony:fretbod; sound agak dalam n lebar, popular dgn Bass gtr.
-Ash: jenis body ringan, sound nya warm n terang; Fender slalu pakai utk Body.
-Alder: jenis body ringan, soundnya bulat penuh n balance, utk Body.
-Basswood: jenis ringan juga, sound warm; utk body.
-Poplar: ringan, tone bulat penuh.
-Koa: jenis sederhana, sound dia warm n terang tapi harga mahal daa...
dan bermacam2 lgi jenis kayu yg di pakai spt tiang jamban tua, jambatan hanyut dan sbgnya. Juga ada yg menggunakan bahan graphite. Lepas ni kalo tgk harga mahal, maka mahal lah kayu tu....kan...?

B) Memilih Gitar:
1) Klu ada budget, beli yg berjenama sbb quality control terjamin. Skiranya on tight budget, ada bnyk jenis guitar yg agak moderate tapi bagus jika tau pilih. Best skali, bawa kwn yg dah pndai main gtr, klu tkda, tkpa...err..mula2 petik jer tali tu satu persatu perlahan2 utk chek buzzing, klu konferm tkda, tekan dan petik tali dr fret 1 smpai hujung fret, one string after another, klu tkda buzzing maka kira oklah tu.. Sound mesti clear. Tali chek jgn terlalu tinggi dr fretbod, nanti susah pandai sbb jari sakit. Chek fret, jgn ada besi tercabut atau longgar. Chek body frame thoroughly, jgn ada retak lansung. Pastikan smua unit berfungsi dgn baik dan jgn percayakan sales rep. melainkan yg dah kenal. Tune kan gtr pd Standard Tuning n Don't compromise on that dan chek dgn Amp klu pakai letrik gtr ler.
2) Klu beli yg 2nd hand, nk kena berhati2 dan perhati2, sbb nyer...zamn skrg ni bnyk teknologi canggih yg dsalah gunakan spt..tukar jenama gtr "Chap Ayam" ke jenama Fender or Gibson!! Maklumlah bentuk dah copy sejibik mcm ori! Jadi kalo ada mamat mana nk jual barang berharga tu jgn teruja sgt, boleh contact saya disini or fb utk pengesahan, wokay?

C) Aksesori perlu: Gitar stand, Beg, Strap, Tuner Digital, Pick/Plectrum, Jack Wire, Kain Lap dan Praktis Amp.
Ooops...dah kul 1 pagi, nanti sambung lagi wokay....Boiy...:)

7 comments:

  1. bole saya tau penggunaan tali yg sesuai utk akustik dan klasikal? dari segi saiz dan brand?
    blog bro ni jadi cam buku manual saya dah..byk info!

    ReplyDelete
  2. akustik selalunya saya pakai 010 jer, brand tk kisah sgt...memang ler lagi tebal lgi cun tone dia tapi jari seksa kalo long hours rehearsals n show kan? nylon I go for medium LaBella brand.

    ReplyDelete
  3. ooo 010 ek? saya skang ngah duk nk mencuba lagu klasikal..tu yg tanya sket tu..
    apa kata pas abeh tutorial ttg equipment n gadget bro wat tutorial musik plak heheh

    ReplyDelete
  4. nak ke situ ler...mcm tau2 jer....:)

    ReplyDelete
  5. hahah biasa la ahlil nujum heheh :)
    wah menarik ni bos! saya nk menuntut ni..perlu pengeras? kne menurun ke? nk bertapa kat ne? hehehe...best ni dapat blaja dari idola sy nih!

    ReplyDelete
  6. uihh...dailog ni la yg saya tunggu bro...dr zaman 'Komposer' TV3 1997/98 lg...hehehe...

    ReplyDelete
  7. Pada gitar klasik kayu jenis apa yg bagus..

    ReplyDelete